Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VK

egypttwo

5. 8. 2011 15:00
Beatrice,

mám takový pocit, že umíš.R^

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

3. 8. 2011 11:29
Myslím,

že zaměňujete univerzální súfismus, což je něco jako New Age ( http://www.sufimovement.org/about.htm ) s islámským súfismem (třeba tady http://www.sufimaster.org/tariqa.htm nebo tady http://www.nfie.com/welcome/index.asp ).

1 0
možnosti
BR

radobea

3. 8. 2011 12:11
Re: Myslím,

Já nezaměňuju...nebo takhle , to rozlišení jste více či méně řekla dobře, já ale osobně tvrdím,že prostě ten islámský súfismus je trošku postavenej na hlavu, proože pak už je tam rpávě těch spousty rozporů. Protože stejně muslimové,islámský súfismsu nikdy nepříjmou,protože je v rozporu s islámem. A nejde o to, kolikrát se modlí či nemodlí, ale o základ pojímání víry a vnímánní Boha....  Jinak samozřejmě, čím víc súfi v islámu tim líp, tím více to tělo "ožívá", jenže, stejně se nevyhneme tomu, že súfi a čistý dogmatický islám jsou sobě vlastně opozicí... A tak mi příjde, že pak z toho islámskýho úfismsu je jenom takový súfi hybrid...  Jeslti jste pochopila, jak to myslím... Vím,někdy se vyjadřuju  složitě...

0 0
možnosti

Ormir

3. 8. 2011 11:19
Jak blaze je nám ateistům

že se nemusíme zabývat takovýma kravinama. Jsem svobodný, nikomu nepodřízený, zodpovědný jen sám sobě. Myslíte, že jsem horší člověk než nějaký "věřící" ?

1 0
možnosti

martinxz

3. 8. 2011 2:00
Sufismus

Mně se kultura sufismu líbí. Podle mě je sufismus jediný pravý islám a vše ostatní jsou jen nelogické pseudonáboženské paskvily.V

0 0
možnosti
S

sphagnum

3. 8. 2011 10:26
Re: Sufismus

Pravý islám jsou ty "nelogické pseudonáboženské paskvily" a sufismus je středověký pokus lidí, které islám spolkl, ale měli zkušenost s opravdovými náboženstvími, s křesťanstvím, řeckou filosofií, ale i zoroastriánstvím a východními směry, o perestrojku, která z politických důvodů musela být pod islámskou hlavičkou.

0 0
možnosti
MBJ

Milovník Bzučavky jarovské

2. 8. 2011 23:39
Zalezi na dotycnych muslimech, v dnesni dobe se vseobecne

sufismus vnima jako neco mimo islam, neco naprosto spiritualniho, dotek s bohem a neco, co nema s Koranem nic moc spoelcneho. Nekteri dokonce vyhlasuji fatwu na sufismus. A pak jsou takovi, kteri veri, ze sufismus je odnoz islamu.  Rozhodne sufismus neni cisty islam, protoze sufi veri, ze se muze priblizit bohu, zatimco bezny muslim si na setkani s bohem musi pockat az do raje. A role Mohameda se v sufismu zda byt mensi.

0 0
možnosti
BR

radobea

3. 8. 2011 0:51
Re: Zalezi na dotycnych muslimech, v dnesni dobe se vseobecne

Roli Muhammeda tam někteří dosazují, protože chtějí ( nic proti tomu ve výsledku nemám), jiní jí tam dosazují, protože musejí...

0 0
možnosti
C

czechmuslimah

2. 8. 2011 23:37
Tarim

Mila beo, po precteni par vasich blogu musim rict, ze je mi vas docela lito. Nedokazete se rozhodnout, co jste, v co verite, jednu chvili jste muslimka, Ted uz zase ne, pak pisete o sufismu, ale bohuzel si pletete pojmy s dojmy :-) musi to byt pro vas tezke, nedokazat se do spolecnosti zaradit.. Allah yahdiki.. Pokud se chcete o Sufismu dozvedet Vic, zajedte do yemenu, do maleho mestecka Tarim, ziji tam pribuzni proroka mohameda.. Mimochodem jsou Sufi..

1 0
možnosti
BR

radobea

3. 8. 2011 0:46
Re: Tarim

o mně se bát nemusíte ;-) ale děkuji , určitě to mylsíte dobře, a chcete mi dát tím nějakou cennou radu. No určitě, zvláště když jset zbožný člověk, se srdcem naplěným lskou VV

0 0
možnosti
D

Dunja

2. 8. 2011 18:38
Doporučuji

abyste nejprve studovala odborné knihy a tím nemyslím, to co tvrdí muslimové či ty vaše konvertitky, nebo ti muslimští odborníci, ke kterým vy máte přístup, než se sama pustíte do úvah a výkladů, takto složitého tématu. Na většinu z vašich otázek vám kterýkoliv odborník dá naprosto jinou odpověď. Kromě toho příslušníci súfijských řádů žijí podle islámu a praktikují ho zcela stejně jako čistí sunnité, ale s tím, že své mystice se oddávají ve svých řádech a konají měsíční společná odloučení.

Co se týká výroku al-Halládže, který byl právě popraven za špatné pochopení jeho výroku ve stavu extáze a nemínil tím, že je Bůh.

Mystika je také i židovská, takže možná dokážete vyvrátit i to, že je židovská.;-)

Názor je jedna věc a druhá věc je snaha vymýšlet teorie.

1 0
možnosti
KS

Tuubeen

2. 8. 2011 18:47
Re: Doporučuji

R^ Uf... :-)

1 0
možnosti
VI

Vlad IV

2. 8. 2011 17:40
Súfismus

byl prostřednictvím různých bratrstev rozšířen mimo jiné i v janičárském zboru!

Jsem dalek toho rozhodovat,nakolik se jejich učení rozchází z orthodoxsním islámem,nicméně vím,že nejlepším způsobem dialogu s tímto ,,neislámem,, byl střelný prach, nabroušená ocel a pečlivě přitesaný kůl......!!!

Nemyslím,že by se na tomto staletou zkušeností ověřeném způsobu něco změnilo!

0 0
možnosti
P

PPetr

2. 8. 2011 18:18
Re: Súfismus

Dobrý večer,

Vámi dole zmíněný sv.Ignác z Loyoly byl příznivcem těchto praktik? Tedy poté co se vyléčil ze zranění a vstoupil na duchovní cestu?

0 0
možnosti
KS

Tuubeen

2. 8. 2011 16:28
Chjo...

Musím říct, že osobní zkušenost mám jen s řády tídžáníja a murídíja, ale minimálně tyto súfijské řády:

1. VĚŘÍ na nebe a peklo, přičemž věřící stejně jednají tak, aby se spojili s božskostí. Nejde o to, že ráj nebo peklo není, ale o to, že to není to hlavní.

2. Al –Halladž není v rámci všech súfijských bratrstev žádnou významnou osobou - troufám si říct, že většina muslimů (včetně těch ze súfijských bratrstev) o něm v životě neslyšela.

3. Súfijové prohlašováni za blázny? Každý pátý muslim podléhá cenzuře, nebo se prohlašuje za nesvéprávného?

4. Askeze skutečně není súfismus. Súfismus využívá celou řadu postupů uctívání boha, od tance a zpěvu až po manuální práci.5. Súfijští mistři zpravidla na tom, že islám je nejlepší cesta, dost trvají. ;) - 7. Súfismus má své guru a Mistry. To je sice pravda, ale tito guru a mistři považují za svého guru a mistra Proroka Mohameda, nad kterého se nepovyšují ani se mu nekladou na roveň. (Nemluvíme o mahdistech.)

1 0
možnosti
BR

radobea

2. 8. 2011 16:46
Re: Chjo...

A kde jste k těm informavcím přišla? Vy jste súfí? Mezi jaké se tedy řadíte? Súfismsu není islám, a také každý opravdu súfí  Mistr s velkým M, který si jen tak nehraje s islámem, aby mu dal nejakou milejší tvář, řekne, že Súfismus není islám.Nejvýše, že jisté prvky v Islámu jsou součástí súfismu. To by pak Islám musela být mystika. Je MYSTIKA a mystika, spíše pseudomystika,která je právě spíše ta mrtvola, o které jsme mluvila minule..... ne všechny tradice atd.,  co se k pseudosúfismsu řadí, je opravdu súfismus.

0 0
možnosti
DP

Daniel P.

2. 8. 2011 15:35
slova

Možná by bylo vhodnější místo slova súfismus použít rovnou slovo mystika. Křesťanský mystik bude mít blíž k súfímu než ke křesťanství, a súfí bude mít zase o dost blíž k bhaktijogínovi než k muslimovi, a jeho názory se budou shodovat s Bhagavadgítou a s Koránem budou spíše v rozporu.

2 0
možnosti
  • Počet článků 113
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3970x
Bohémská umělkyně, operní pěvkyně, tantrička (levé ruky), masérka a feministka.

Bohemian artist, opera singer, (left hand) tantric teacher, massage therapist and feminist.