Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
R

roman036

18. 2. 2011 12:18
Milá dámo, nic moc.

Ty prababičky zas tak ekologicky nežily jak si mysíte. Schválně si zjistěte z čeho se mýdlo s jelenem vyrábělo. Napovím vám. Dřív nebylo bílé, ale takové zažloutlé. Za další tady máme spotřebu energie. Ty prababičky rozhodně nepraly na 30°. A žehlilo, nebo madlovalo se v podstatě všechno.  O tom že neexistovaly ČOV snad ani nemusím hovořit. Veškerej sajrajt co lidé vyprodukovali šel rovnou do řeky. Vanu mám akrylátovou, rozhodně jí nehodlám drhnout kartáčkem. Víte jakou má taková vana výhodu oproti smaltovaným a litinovým? Udrží déle teplo.

0 0
možnosti
BR

radobea

18. 2. 2011 12:27
Re: Milá dámo, nic moc.

jak které prababičky... co vím, tak jelen byl vyráběn z  hovězího tuku, a samozřejmě z toho byly vedlejší produkty jako louh atd... dnes už ho ale vyrábějí jinak a ekologicky, a je to dnes rozhodně levnější varianta..... A osobbně moje prababička si na vesnici mýdlo vyráběla sama... a nic neekologického na tom nebylo... mýdlo se může vyrábět i z rostliných tuků a spomocé trošky hydroxidu sodného. Sama to doma někdy dělám (třeba jako originální ručně udělaný dárek), a nic neekoligického na tom nevidím. Ale tedy co zůstalo stejné v té vesnici, kde byla ta má prababička, že lidé stále všechny sajrajty pouštějí do místního potoka...

0 0
možnosti

helehele

18. 2. 2011 12:17
dešťová voda

Možná mě někdo označí za blázna, ale já navíc jako první vodu pro praní používám dešťovku. Mám ji k dispozici (z velké čisté střechy v přírodě) nám stéká do nádrže, tam ji naberu a "horem" naliju do pračky. Je měkká, takže pracího prostředku spotřebuji polovinu, nechám ji "odstát", takže není tak studené jak ta z vodovodu, a spotřebuje se tudíž o trochu méně energie na zahřátí a jak se říká, že deště jsou "kyselé", tak i to jsem si preventivně změřila a vykazuje naprosto stejnou hodnotu jako voda z vodovodu

0 0
možnosti

mamina2

18. 2. 2011 13:05
Re: dešťová voda

To je určitě ideální, ale asi moc těch, kteří to tak mohou praktikovat.;-)

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

18. 2. 2011 12:12
tak nějak nevím, jestli to je satira nebo to myslíte vážně

;-D;-D;-D ....v každém pádě je takováto forma nevinného ekologismu lepší než třeba hrát automaty;-D Takže good luck;-)

0 0
možnosti
K

Kozel_

18. 2. 2011 12:12
Mýdlo, proč ne, ale

Rozhodně nemíchejte mýdlo s octem. Mýdlo je zásadité, ocet je kyselý. Výsledkem je neutralizace. Taky nádobí bych mýdlem nemyl, z důvodu, že se někdy hůř rozpustí. Tj. po opláchnutí mýdlo nesmyji, pak se rozpouští v pokrmu, pokud zůstane uvnitř nádoby či talíře. Proti ekologii při mytí mýdlem je tedy i nutnost dosti horké vody na oplachování i mytí.

Mýdlem jde ovšem prát v automatické pračce bez problémů, mýdlo stačí nastrouhat. Lze přidat sodu, nebo přípravek na změkčování vody typu Namo (což možná ta soda je, v nějaké formě, která se lépe rozpustí než v krystalech)

Pokud jde o Savo apod., tak jde opět o čisté chemikálie, roztok hydroxidu sodného, snad trochu chlornanu k tomu.

Ale běžné prací prášky nejsou nutně ekologicky tak zlé. Lze najít ty s ekologicky menší zátěží a přitom vysokým pracím účinkem. Praní mýdlem jde jen někde, kde je tvrdá voda, tak se do autom. pračky moc nehodí.

0 0
možnosti

Bestyjje

18. 2. 2011 12:04
Mno ...

já si myslím, že je každého věc, co doma používá na čištění. Když se chce někdo chovat ekologicky prosím, může být. Já mám velkou domácnost + 9 ovcí a 7 psů. Do práce dojíždím hodinu tam a zpět a makám na plný úvazek. Tak si tento pracný luxus nemůžu prostě dovolit. Ale fandím každému, kdo na to má čas.

0 0
možnosti
JA

pefben2

18. 2. 2011 11:29
Pravda pravdoucí

Je to celkem v pořádku. Ale mýdlos jelenem nemasíruje hospodyňky reklamou, takže raději koupí misterproperarieljardomestoscif vyčistízažranoušpínudokonaleničíbakterie..... ;-D;-D;-D

R^karmička

0 0
možnosti

mamina2

18. 2. 2011 11:29
Zajímavé

Na co potřebujete desinfikovat vodu v toaletě? Vy ji používáte k pití?

A aviváž taky není třeba ničím nahrazovat, ta se prostě nemusí používat.

Jinak žít ekologicky opravdu není dražší, je to ale docela výrazně pracnější,  mýdlem by se asi nemělo prát v automatické pračce. Pak ale spotřebujete zaručeně víc vody, kdysi jsem to měřila a vyšlo to asi tak na trojnásobek. Ale prádlo vyprané mýdlem a usušené na sluníčku opravdu hezky voní, to mohu potvrdit.

0 0
možnosti
  • Počet článků 113
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3970x
Bohémská umělkyně, operní pěvkyně, tantrička (levé ruky), masérka a feministka.

Bohemian artist, opera singer, (left hand) tantric teacher, massage therapist and feminist.