Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OP

OskarPokorny

25. 9. 2012 19:02
Nesmysli v diskusi

Jen chci poukázat na některé blbosti, které jsou rozšířeny v diskuzi - Křesťané a muslimové opravdu žily vedle sebe v dějinách relativně mírově: bylo to dáno tím, že samy muslimové považují jak židovský tak kestřanský soubor významných postav za jakési "předskokany" před Mohameda (který je teprv finální a zjevil tu kompletní "Pravdu")-projevuje se to dokonce i nyní že pokud žádáte o vízum do muslimské země je tam kolonka vyznání a když tam napíšete křesťan jste v pohodě-pokud napíšete bez vyznání tak vízum nedostanete. Co se týče vojenských konfliktů tak  je nutné rozlišovat obyčejné světské války od nějakých náboženských ono totiž 99% konfliktů bylo vyvoláno světskými panovníky a náboženství sloužilo jako ideologické krytí. Krásně to ilustruje historie křižáckých států kde spolu neustále soupeřili dvě kliky-jedna byla ta skupina která už měla své pozemky jisté(potomci feudálů z první křížové výpravy)  a ta chtěla mír a pěstovala s muslimy normální styky a druhá

1 0
možnosti
OP

OskarPokorny

25. 9. 2012 19:18
Re: Nesmysli v diskusi

složená s čerstvě přibyvších feudálů s Evropy (hlavně druhých synů bez nároku na rodový majetek)kteří chtěli pokračovat v expanzi. Jak vidíte tak ani jedna strana nebyla primárně motivována náboženskými motivy ale hlavně majetkovými. I samotný islám měl hnutí které teoreticky směřovalo k něčemu jako racionalismus ale toto hnutí bylo potlačeno. V současné době není pochyb o tom že Islámské země jsou v době temna - 350 milionů muslimů žijících v  hlavních muslimských zemích má menší vědecký výstup!!!!! než jediný stát Izrael. Neuvěřitelná je i ignorace vědeckých publikací - do arabštiny, kterou mluví 250mil lidí se překládá méně vědeckých prací než do řečtiny (11 mil mluvících)

4 0
možnosti
VTAJK

Vaska Trubačev a jeho kamarádi

24. 9. 2012 15:44
Tak ono je to trošku jinak, téměř naopak -

ve středověku, tedy alespoň jeho části, se křesťanská a islámská kultura mohly setkávat, protože obě byly tehdy dynamické a měly nakročeno k moderní společnosti - ta islámská dokonce měla o pár století náskok. Byl to zájem o "vědy", co je spojovalo, metafyzika, matematika, astronomie... Ale zatímco ta evropská v nastoupeném trendu pokračovala, arabská kultura se zcela programově zastavila, "zamrzla" - za to může Al Ghazálí, který striktně odmítl jiné vědění, než to, které je založeno na rigidním výkladu Koránu. Křesťansští učenci naproti tomu brali v potaz vazbu na bibli hodně pružným a volným způsobem, viz třeba "učení o dvojí pravdě", oblíbené ve 13. století (naprosté oddělení poznání prostředkovaného vírou a poznání získaného rozumem).

5 0
možnosti
AY

proctonejde

24. 9. 2012 15:00
Jde videt, ze jako byvala muslimka

jste v dobe sveho "muslimstvi' zrejme moc dobre nestudovala..... kdyz neznate zakladni otazku..... proc jsme vlastne vubec na svete??   .....aby jsme svymi vlastnimi ciny rozhodli o tom, jakou budeme mit vahu v soudny den, v ktery se rozhodne zda pujdeme do raje nebo do pekla :-P......     a zde mate i odpoved na to, proc jsou muslimove stale tak bohabojni...... je to samozrejme dano lidmi kolem nich, kteri je tim peklem neustale strasi.....  proto i novoty, ktere jsou mnohymi immamy, kteri maji s prominutim velmi nizske sebevedomi, odsuzovany..... je to proste..... neveri si, jsou zakomplexovani a boji se..... a k tomu jsou jeste dezorientovani......

1 0
možnosti
AY

proctonejde

24. 9. 2012 15:20
Re: Jde videt, ze jako byvala muslimka

omlouvam se za tu prvni ostrou vetu..... jen me prekvapilo, ze kdyz vas zajima(l) ? sufismus.... ze jste se k te zakladni otazce proc jsme vubec na svete?, ve vasem "islamskem" obdobi nedopracovala k odpovedi ??

1 0
možnosti
G

Gašpo_3

24. 9. 2012 14:22
Ja Vám poviem jedno

najvačšou pliagou ľudstva sú náboženstvá a ideológie.

Náboženstvá ( bez výnimky ) sa falošne tvária ako ochrancovia duchovna, ale v skutočnosti to nie je pravda. Je len dostatok hlupákov, ktorí im na to skočia.

Ono to "duchovo" totiž nepotrebuje žiadne inštitúcie, žiadne kostoly ani mešity, žiadne biblie ani korány.

Nie nadarmo sa hovorí, že viera ľudí spája a náboženstvo ich rozdeľuje.:-/

1 0
možnosti
H

habit-.!..

24. 9. 2012 12:33
... v podstatě souhlas...

... ty rozdíly jsou neslučitelné - naše kultura vnímá "nastavování druhé tváře" jako sílu, islám jako nepochopitelné, i když velmi vítané chování oběti, a výzvu k další ráně... bohužel se ukazuje, že islám je daleko životaschopnější forma...

2 0
možnosti
S

SYETEY_KOTZOUR_mocně_duní

24. 9. 2012 10:32
když se lidi vraždí a pokouší se anektovat území druhého

je to ještě soužití "vedle sebe" nebo už "na sobě";-D ....svatá prostoto;-)

3 0
možnosti
BR

radobea

24. 9. 2012 10:24
Má odpověd k termínu " vedle sebe"

http://radosa.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=288759&bk=69369

Jinak se omlouvám, nedošlo mi ve chvíli psaní, žemně to může dávat  velký smysl, jiní za tím mohou vidět něco jiného.

0 0
možnosti
IB

isabell

24. 9. 2012 8:11
....

A hele, Boženka, nedávno tu o vás byla v nějaké diskusi řeč, proč že jste se odmlčela a s vámi i ostatní české skoromuslimky.

Nijak zvlášť jste za tu dobu ve vzdělání ale nepokročila, už první odstavec je nesmysl :-/

Sice mě těší, že islám již neopěvujete, ale ani moc nechápu, co vás pudí, zvlášť po té vaší zkušenosti, se jím neustále zaobírat..... PS: a stále máte sem tam hrubku ;-)

1 0
možnosti
BR

radobea

24. 9. 2012 10:31
Re: ....

Isabell, ty jsi vtipné stvoření.  Pokud tam mám hrubky - a je to možné, já prostě je někdy nevidím,, holt autorská slepota,  spolu s dysgrafií  Tak normálně řekni kde, ne? Já je mile ráda opravím.  Já vím, že prostě Tvé intelektuální úrovně dosahovat nemohu ;-) tak ale už to nemusíš tolik dávat na odiv, ne? :-)

3 0
možnosti
PD

Glock Mark XXVI

24. 9. 2012 7:54
Už první věta je blábol

Křesťanství a islám nežily "vedle sebe", ten termín znamená koexistenci. Ve středověku byla cca každých 10 let nějaká náboženská válka nezi křesťany a muslimy, takže nemohly "žít vedle sebe".

.

Když máte nesmysl hned v první větě, tak zbytek bude mylný stejně. Křesťanské Evropě velmi pomohlo oddělení církevních věcí od světských (sv. František z Assisi), muslimové si stále myslí, že víra a stát jedno jsou. Tam je zakopán pes.

4 0
možnosti
PD

Glock Mark XXVI

24. 9. 2012 7:56
Re: Už první věta je blábol

*nemohli*

0 0
možnosti
MR

Rupert

24. 9. 2012 5:49
Trocha zájmu o problematiku by neškodila

Křesťané zvoní na zvony, muslimové volají z minaretů. Obojí je zvaní k setkání se stejným bohem.

3 0
možnosti
H

habit-.!..

24. 9. 2012 12:23
Re: Trocha zájmu o problematiku by neškodila

... to je jako poukazovat, že i na záchodě tvoří stejný produkt - jeden bůh hlásá rovnost všech, druhý má přesný ceník pro každého... a těch rozdílů by se našlo - ale nejlepší je podívat se na výsledek - jak jsou na tom jednotlivé kultury...

2 0
možnosti
  • Počet článků 113
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3970x
Bohémská umělkyně, operní pěvkyně, tantrička (levé ruky), masérka a feministka.

Bohemian artist, opera singer, (left hand) tantric teacher, massage therapist and feminist.