Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Postavení žen v Islámu

Tak jsem se rozhodla použít texty samotných našich muslimů, aby se tedy náhodou nestalo, že já, takzvaně islámu dostatečně neznalá, díky čemuž jsem i islám opustila, neb jsem ho správně nepochopila, jak říkají samotní muslimové, křivdím islámské věrouce, a nesprávně říkám, že v islámu žena NENÍ rovná muži. Alespoň tedy v tom smyslu, jak rovnost pohlaví dnes chápeme na západě. Pojďmě nakouknout do islámské komunity sester, která slouží jako hlavní osvěta pro muslimy něžného pohlaví v České a Slovenské republice.

 

A já bych začla od začátku. Když žena konvertuje, či se do islámu narodí. Co to znamená být muslimem? Když řeknu, že jsem muslim, což stvrzuji i šahádou, znamená to, že souhlasím, že Alláh je můj Bůh, a Muhammed jeho prorok. Tím také stvrzuji, že jsem islámu odevzdán, Muhammed je můj prorok, a mojí cestou je Korán a sunna, které jsou sesláné Alláhem pomocí Muhammeda, jakožto prostředníka. Každý muslim vám řekne, že Korán je dokonalé slovo boží, a sunna, nebo-li výroky Muhammeda, slouží jak k výkladu Koránu, tak také k tomu, aby správně věděli jak islám následovat, neboť Muhammed je vzor každého muslima. Muhammed představuje toho nejlepšího muslima ze všech. Postavení Muhammeda, jakožto vzor každého muslima, doložím ještě tímto úryvkem:

„Muhammad byl pouze smrtelník, kterého Bůh pověřil učením slovu Božímu vedením příkladného života. Mohammed zaujímá v dějinách místo jako nejlepší model člověka v oblasti zbožnosti a dokonalosti. Je životným důkazem toho, čím se může člověk stát a čeho lze dosáhnout ve sféře výtečnosti a cti. Muslimové navíc nevěří, že Muhammad založil islám, přestože jej v poslední fázi náboženského vývoje uchoval. Původním zakladatelem islámu není nikdo jiný než Bůh sám a datum založení islámu spadá do časů Adamových. Islám existoval v té či oné podobě už od počátku a bude existovat až do konce času.” (zdroj: http://www.proislam.org/forum/viewtopic.php?f=324&t=534 )

Pojďmě se podívat, jak vysvětlují v Islámské komunitě sester, co to znamená být muslim, a jak spolu souvisí být muslim, a dodržování islámských předpisů.

„Islám je úplné odevzdání se Stvořiteli. Co to znamená? Odevzdanost Alláhu není nic jiného než odevzdanost Koránu a sunně, tj. každý příkaz, který v nich muslim nalezne, se bude snažit vší silou splnit, vyhne se každé zakázané věci v nich a pevně uvěří všemu, co v nich je. Jsou jeho životní ústavou, které se drží vždy a ve všem. Jsi připraven(a) takto žít? Pokud ano, pak za to poděkuj Alláhu a neustále Ho pros, aby ti pomohl se udržet na správné cestě až do smrti. Pokud nejsi ochotný toto přijmout, pak věz, že máš v srdci něco špatného. Pojďme proto spolu zjistit, jak toto nemocné srdce vyléčit.
Takovýto člověk přijal jen část islámu, takovou, která mu vyhovuje – a odmítl zbytek. Častým příkladem jsou muslimky, které se odmítají zahalit přesto, že Alláh jasně říká (ve významu): „Proroku, řekni manželkám svým, dcerám svým i věřícím ženám, aby přitahovaly k sobě své zá­voje! A toto bude nejvhodnější k tomu, aby byly poznány a nebyly uráženy. A Alláh je odpouště­jící, slitovný.“ (33:59). Nebo muži, kteří si holí vousy přesto, že se učenci shodli na tom, že holení vousů je v islámu zakázáno, a to na základě mnoha výroků Proroka (sAs). Kdo se dobře podívá kolem sebe, najde mnoho dalších příkladů. Příčinou je jedna za dvou věcí: Buď věří, že toto je správné a že by to měl následovat, ale zdá se mu to příliš obtížné a říká: „Já nemohu toto udělat!“, nebo je toto přikázání v rozporu s jeho vášněmi a není ochoten pro to své vášně obětovat.” (zdroj: http://www.proislam.org/forum/viewtopic.php?f=324&t=1807 )
 
Tento text jasně říká, že ten, kdo nedodržuje předpisy v Koránu a sunně, tak má nemocné srdce. A co vlastně ty všechny předpisy jsou? Všechny předpisy dohromady tvoří islámské právo sharia. Tudíž, muslimové to řekli jasně. Ten, kdo právo sharia nenásleduje, je nemocný.
 
A nyní zpět k ženám...
Jaké má postavení žena v islámu? Je rovné s mužem? K tomu opět použiji úryvek s komunity sester spolu s veršem z Koránu.
 
“Poznatky a výskum rôznych vied v minulosti, ale aj v súčasnosti, poukazujú na to, že vždy tam, kde existujú dve osoby, ktorých spája dlhodobejší vzťah, musí existovať niekto, kto má rozhodujúce slovo. Preto sú obchodné spoločnosti, senáty na súdoch, rôzne riadiace orgány, zväčša zložené z nepárneho počtu osôb, aby sa nestalo, že bude počet hlasov rovnaký, nerozhodný a tým aj ochromená činnosť týchto orgánov. Tam, kde je párny počet členov, máva predsedajúci zvyčajne rozhodujúce slovo pre prípad nerozhodnosti hlasov. To isté platí aj o rodine, kde jestvujú rôzne vzťahy minimálne medzi dvoma osobami, ktoré sa musia vyporiadať s množstvom rozhodnutí a problémov, aby bol zabezpečený chod domácnosti. Takže podobne, ako tomu je v obchodných spoločnostiach, na súdoch, vo vedení štátu, pri pilotovaní lietadiel, atď., vždy musí existovať niekto, kto rozhodne, ako ďalej. Takto je stavaná ľudská spoločnosť. Pokiaľ nebude daná možnosť posledného slova niekomu z manželov, manželstvo by sa stalo nefunkčné, pretože by nebolo možné prijať rozhodnutie v mnohých dôležitých záležitostiach. O poslušnosti vo vzťahu medzi manželmi nájdeme v Koráne verš (4:34), ktorý hovorí:
„Muži sú povinní starať sa o ženy za to, že Boh uprednostnil jedných pred druhými (dal mužom určité výhody pred ženami) i za to, že míňajú (títo muži na živenie rodiny) zo svojich majetkov. Dobré manželky (sú tie, ktoré) sú poslušné (vypočujú svojich manželov a neodvrávajú im vo všetkom), strážiace v neprítomnosti svojich manželov to, čo Boh určil, že sa má strážiť (keď nie je manžel prítomný, tak takáto manželka sama seba stráži pred neverou, pred utrácaním a iným správaním, pred ktorým Boh ľudí varoval). A tie (manželky), ktorých spurnosti sa obávate, (tie) poučte (múdrymi a zmysluplnými slovami), opustite na lôžkach (tak, že sa im otočíte chrbtom pri spaní) a udrite (symbolicky, pretože cieľom je vzťah napraviť a nie ho zhoršiť, aby nedošlo k tomu najhoršiemu). Ak by vás (vaše manželky) poslúchli, tak nevyhľadávajte spôsob, ako im ublížiť (alebo sa s nimi sporiť). Veď Boh je nad všetkými (všetko pozná a má moc nad všetkým) a je veľký (a žiadne krivdy nenechá bez odplaty)“. (zdroj: http://www.proislam.org/forum/viewtopic.php?f=112&t=1894 )
 
Tento text jasně říká, že muž je ten, který rozhoduje, který vede, a žena musí poslušně poslouchat. Dokonce muž má i prostředky, jak si poslušnost ženy vynutit. Nejdřívě slovně, potom vykázání ze společného lože, a nakonec ji může i bít. Vlastně text jasně říká, že muž je vždy šéf a žena vždy podřízený. Nepřipouští, že by to mohlo být i naopak.
 
 Tak a ted k právům a povinnostem manželky a manžela. Opět použiji úryvek z komunity...
 
"Prava manzelky a povinnosti manzela
1) Mahr (neboli veno)
2) Nafaqah (zabezpeceni po materialni strance)
3) Poradne a vlidne chovani (od manzela)
4) Pravo na sexualni vztah
5) Pravo nepouzit fyzickeho nasili
6) Pravo na soukromi
7) Spravedlnost v polygynskem manzelstvi (omlouvam se, nevim jak se to poradne prelozi)
8) Pravo na uceni sveho nabozenstvi
9) Muz musi ochranit jeji cest a byt zarlivy s uctou k ni
Prava muze a povinnosti manzelky
1) Pravo byti hlavou rodiny
2) Pravo na poslusnost
3)Pravo na uspokojeni jeho sexualnich potreb
4) Pravo, ze zena nepusti do domu nikoho, krome s manzelovym souhlasem
5)Pravo, ze zena neopusti dum, pouze s jeho souhlasem
6) Pravo byti obslouzen
7) Pravo na podekovani za jeho cinnost
8) Zena nedrzi pust bez jeho svoleni ( tyka se pouze dobrovolneho pustu)"
(zdroj: http://www.proislam.org/forum/viewtopic.php?f=112&t=811 )
 
Teď to z dovolením rozeberu:
1. Muž může mít 4 manželky, žena může mít pouze jednoho manžela.
2. Žena má být poslušná muži a respektovat, že muž je hlavou rodiny, muž poslušný ženě být nemusí. Navrch, muž si může vynutit poslušnost i bitím. Opět dokreslím úryvkem “Zena má pravo, ze proti ni nebude pouzito fyzicke nasili, krome pripadu, kdy spacha Nushooz.(Coz je, kdyz odmita svemu manzelovi jeho prava, nebo neplni sve nabozenske povinnosti atd.) A i v tomto pripade, toto nasili nesmi zanechat na ni zadne znamky, nesmi byt na tvari - prirovname to jako kdyz naplacame diteti na zadek.”
3. Žena nesmí opustit dům bez svolení muže, ani nesmí vpustit návštěvu do domu bez svolení muže. Na muže se nic takového nevztahuje.
4. Muž má právo být obsluhován ženou
5. Právo na uspokojování sexuálních tužeb manžela, díky čemuž v právu sharia neexistuje nic jako znásilnění v rámci manželství a žena nesmí odmítnout sex manželovi.
 
Tak toto je stručný výtah o postavení žen v islámu, slovy samotných muslimů. Názor si o tom utvořte sami.

 

Autor: Béatrice Radosa | pondělí 24.11.2014 12:02 | karma článku: 36,86 | přečteno: 8745x
  • Další články autora

Béatrice Radosa

Když se na kadiboudu vrhnou těžkooděnci...

No, neříkejte mi, že po dobře provedené potřebě se vám vždycky neudělá líp. Znám dokonce paní, která na záchodě prozřela a uvěřila v Ježíše.

12.9.2016 v 11:54 | Karma: 29,97 | Přečteno: 1214x | Diskuse| Občanské aktivity

Béatrice Radosa

Nesmíme se nechat zastrašit islámem.

V jedné věci mají naši sluníčkoví lidé pravdu. Bohužel o tom ale nevědí. Jedná se o jejich strach z toho, aby náhodou Evropané neměli strach z tolika psychicky narušených muslimů v Evropě. Prý by z toho vzešla bezdůvodná nenávist.

8.9.2016 v 22:40 | Karma: 32,65 | Přečteno: 2098x | Diskuse| Občanské aktivity

Béatrice Radosa

Ješitové. Aneb i Turecko může názorově spojit.

Já osobně rok 2016 vnímám v mnoha ohledech jako zlomový. Je důležité, abychom si ujasnili jakým směrem budeme dál pokračovat. Stalo se toho tento rok neskutečně moc, a to jsme teprve v půlce.

18.7.2016 v 0:43 | Karma: 18,77 | Přečteno: 500x | Diskuse| Politika

Béatrice Radosa

Jsem slunko, a vynikám svojí logikou.

Je pro nás naprosto normální, že na letištích procházíme kontrolami, musíme splňovat mnoho bezpečnostních opatření, a předkládáme svoje doklady, i když se pohybujeme v rámci EU.

29.6.2016 v 12:38 | Karma: 28,58 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Společnost

Béatrice Radosa

Už nemáme Blok proti islámu.

Já osobně, z uplynulých událostí ohledně Bloku proti islámu, mám značnou radost. Nechci rozebírat nějaké nesmyslné rozepři.

30.5.2016 v 15:07 | Karma: 37,02 | Přečteno: 2966x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 113
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3970x
Bohémská umělkyně, operní pěvkyně, tantrička (levé ruky), masérka a feministka.

Bohemian artist, opera singer, (left hand) tantric teacher, massage therapist and feminist.